Dakkapel conflict
Bij de bestuursrechter in Amsterdam dient een zaak van de heer A. Kapel tegen de gemeente Amstelveen. De heer Kapel is een vergunning geweigerd voor het bouwen van een dakkapel. De gemeente weigerde de bouwvergunning met als argument het protest van de buren. Deze zouden door de bouw van de dakkapel minder zonlicht in de tuin zouden krijgen.
In de mediation blijkt dat de gemeente als voornaamste belang heeft om op zo effectief mogelijke wijze en op kortst mogelijke termijn de belangen van burgers dient te behartigen. Het beleid is er op gericht om bij protesten van omwonenden de bouwvergunning niet te verlenen.
Het belangrijkste belang van de Kapel is om de effectieve ruimte op zolder te vergroten. Hij heeft er belang bij om de ruimte zo snel mogelijk te vergroten.
In de mediation voelen beide partijen zich vrij en veilig om deze belangen zo concreet te verwoorden. Vervolgens gaat de gemeentevertegenwoordiger samen met de heer Kapel werken in het brainstormen over oplossingen.
Al gauw komen zij samen om het idee om de dakkapel niet aan de tuinzijde maar aan de straatzijde te positioneren. De gemeente verklaart de vergunning daarvoor binnen twee weken te kunnen verlenen. De heer Kapel zal de bouwtekeningen ook ter beschikking stellen aan de buren.
Enkele weken later blijkt dat beide buren van de heer Kapel gedrieën een aaneengesloten rij dakkapellen zullen laten maken aan de straatzijde. Financieel is deze gezamenlijke bouw aantrekkelijk en de gemeente verstrekt nu in één keer drie bouwvergunningen in het kader van een versnelde procedure.
Zie ook het voorbeeld van het ontslag wegens reorganisatie. Zie ook het voorbeeld van de bouwvergunning. Zie ook het voorbeeld teamcultuur.